• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Consell Insular de Formentera comprova amb un robot submarí que les restes del iot enfonsat la setmana passada no aboquen cap contaminant

El president del Consell Insular de Formentera, Llorenç Córdoba, ha assenyalat que, segons les últimes informacions que maneja la institució, donada la profunditat en què es troben les restes del iot enfonsat la setmana passada i la seva situació, Capitania Marítima creu que és possible que la millor opció sigui no reflotar-lo i deixar-lo com un derelicte ja que tractar de treure'l podria ser perjudicial per al medi ambient.

“L'important d'aquest assumpte era saber quina contaminació podia provocar aquest iot enfonsat”, ha reconegut Córdoba. “Des de Capitania Marítima ens han dit que s'ha cremat tot el combustible en l'incendi. El que queda de vaixell és molt poca cosa perquè són vaixells de fibra i quan va cremar es va cremar pràcticament tot”. Cosa que ha pogut comprovar el Consell Insular, que va sol·licitar la col·laboració d'un pescador, David Sánchez Colomar, per baixar un robot amb càmera a 60 metres de profunditat a les 48 hores de l'enfonsament del iot a la zona on està l'embarcació. “Hem baixat el robot amb càmera a 60 metres i hem fet una visualització de les restes que han quedat. Ha quedat molt poca cosa. Sembla que és un fons pla que no ha de donar problemes i, sobretot i el més important, veiem que no hi ha fugides del dipòsit de combustible ni d'oli i al voltant del derelicte està net”.

El president insular ha indicat així mateix que des de la institució s'ha estat vigilant fins al moment cada dia la zona de l'enfonsament per controlar que no hi hagi cap mena de contaminació. “El que sí que és veritat és que surten plàstics d'aquest vaixell, i en continuaran sortint durant unes setmanes, i el que fem és enviar els vaixells de neteja del litoral perquè vagin recollint aquests residus perquè no arribin a la costa”.

El Consell de Formentera se suma a la campanya de la Fundació Oceanogràfic per salvar les tortugues marines

El Consell Insular de Formentera s'ha sumat a la campanya organitzada per la Fundació Oceanogràfic ‘Tortugues en el Mediterrani’, amb la qual es pretén conscienciar turistes i residents dels pobles costaners sobre la presència de tortugues marines i informar-los sobre com actuar en cas de trobar un d'aquests exemplars en perill.

Sota el lema ‘Aquí salvam tortugues’, s'han col·locat cartells en diferents punts de l'illa per informar sobre els hàbits de posta d'aquests animals i què cal fer per no interferir en aquest procés o si hi ha algun exemplar en perill.

L'època triada per les femelles per dipositar els seus ous a les platges és l'estiu i, d'aquí, el sentit d'aquesta campanya. És de vital importància per a la conservació de l'espècie que no es molestin les tortugues durant el moment de la posta. Per això, es recomana telefonar al 112 si es troba a alguna d'aquestes tortugues en perill o si s'ha detectat que ha procedit a pondre els seus ous a la platja.

Prop de 200 alumnes de primària de Formentera participen en l'activitat Bussejar amb Posi

El Consell de Formentera, a través de les àrees de Medi Ambient i Educació, en col·laboració amb l'associació Vell Marí posa en marxa un any més el projecte Bussejar amb Posi, que permetrà que prop de 200 alumnes de primària de les escoles de Formentera puguin gaudir de l'experiència de busseig amb màscara i tub per conèixer les praderies de posidònia de l'illa.

Les activitats comencen avui i es desenvoluparan fins a final de mes. Els alumnes participants rebran primer una xerrada teòrica i després podran gaudir de l'experiència a l'aigua amb equips de snorkel acompanyats pels instructors de l'escola de busseig Vell Marí.

13 de juny de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El TSJB torna a donar la raó al Consell en la regulació de s'Estany des Peix

foto 2023v estany tsjbEl Tribunal de Justícia de les Illes Balears (TSJB) ha emès una interlocutòria que rebutja el recurs interposat per l'Associació d'empresaris usuaris de s'Estany des Peix contra la interlocutòria que ja va emetre la mateixa Sala el 21 de novembre que denegava la mesura cautelar sol·licitada per aquesta associació, consistent en la suspensió del Reglament pel qual es regula el fondeig de s'Estany.

El TSJB torna a recordar que "hi ha un indubtable interès públic en l'aplicació immediata" d'unes normes "per raons de necessitat de preservació del medi ambient". També recorda la interlocutòria que "el deteriorament del medi ambient sí constitueix un perjudici greu i irreparable, cosa que comporta que aquest interès general tingui preponderància sobre els privats dels recurrents".

Segons el TSJB, quant al que diu l'associació d'usuaris de s'Estany des Peix, "que és l'aplicació de la nova regulació la que ha causat uns presumptes danys al medi ambient", el TSJB exposa que "es troba òrfena de tota justificació", i afegeix que "si el fondeig indiscriminat és el que es pretén evitar, la normativa que ha entrat a funcionament precisament busca aquesta limitació".

30 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera inicia la recollida d'orgànic porta a porta als productors grans i mitjans

FOTO 2023v compostEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que ja s'ha iniciat la recollida de fracció orgànica porta a porta als prop de cent quaranta establiments adherits de l'illa. La matèria orgànica és tractada a l'abocador per elaborar compost d'alta qualitat, es posa a disposició de la Cooperativa del Camp per adobar els camps cedits al banc de terres. L'any passat es varen recollir 509 tones de matèria orgànica.

Recollida porta a porta de paper cartó de dilluns a diumenge
Avui se celebra el Dia Mundial del Reciclatge, i el Consell recorda la importància d'optimitzar la gestió dels residus per tal d'allargar-ne la vida útil o rebutjar-los correctament sense repercussions ambientals. En aquest sentit, des de l'àrea de Medi Ambient aquesta setmana s'ha iniciat la recollida porta a porta de paper cartó de dilluns a diumenge. El Consell recorda que s'ha de deixar el cartó a la porta de l'establiment o al contenidor de manera plegada i ordenada. A més, as Pujols, des de l'1 de juny, hi haurà una recollida especial en horari de tarda.

Els establiments que vulguin adherir-se a aquesta campanya de recollida porta a porta poden contactar amb l'àrea de Medi Ambient a través de l'adreça electrònica mediambient@conselldeformenetera.cat o cridant al telèfon 971 321 210 ext. 1.

Impuls a la recollida d'orgànic amb la nova contracta de residus
D'altra banda, amb la nova contracta de residus, adjudicada enguany, "es posarà en marxa la recollida de matèria orgànica a la ciutadania a partir de l'any 2024", segons ha avançat el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur. El conseller ha recordat que "amb el nou contracte adaptam el servei de recollida de residus i neteja de Formentera que es trobava obsolet a les necessitats actuals de l'illa, que, a més, ha de suposar una notable millora per a la nostra ciutadania i els turistes que ens visiten", ha assenyalat el conseller.

Dades de residus
Per tipus de residus, l'any passat es varen recollir 6.074 tones de residus sòlids urbans (RSU), 919,60 tones de voluminós, 969,91 tones de paper i cartó, 1.021,97 tones d'envasos, 1.087,82 tones de vidre i 509,32 tones d'orgànica. Del total dels residus recollits, se'n varen reciclar un 33,91 %, que és el màxim històric registrat a Formentera.

Curs de compostatge domèstic
D'altra banda, el Consell de Formentera vol organitzar un curs de compostatge domèstic si hi ha demanda de la ciutadania. Per això, els interessats a realitzar aquest curs poden apuntar-se a l'àrea de Medi Ambient a través del correu electrònic mediambient@conselldeformenetera.cat o cridant al telèfon 971 321 210 ext. 1. Quan hi hagi un nombre suficient d'interessats s'impartirà el curs.


17 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 68

3

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix