• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat

La proposta de regulació d’entrada de vehicles es presenta davant el Consell d’Entitats

foto-consell-entitats 6-de-mar2Anit es va celebrar una sessió extraordinària del Consell d'Entitats que tingué lloc a partir de les 20.00 hores a la Sala de Plens del Consell de Formentera. El conseller de Mobilitat Rafael González, va explicar la proposta de regulació d'entrada, circulació i estacionament de vehicles a Formentera, derivada de l'aplicació de la Llei per la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera, aprovada pel Ple del Parlament el passat 29 de gener.

El president del Consell, Jaume Ferrer, va fer un repàs de totes les passes que s'han fet des que al setembre 2014 el Consell Entitats va demanar la regulació de l'entrada de vehicles a Formentera, fins al dia d'ahir en què es va presentar la proposta davant el mateix Consell d'Entitats. Les entitats varen demanar una setmana de temps per poder explicar la proposta als seus socis, i la pròxima setmana el Consell d'Entitats es tornarà a reunir per aclarir dubtes i escoltar les opinions dels representants de les entitats.

Període d'aplicació i taxa
El període d'aplicació per aquest primer any serà pels mesos de juliol i agost. Els vehicles que pagaran taxa seran només els dels visitants de fora de les illes, que hauran d'abonar 1 euro al dia en el cas dels cotxes, i 50 cèntims en el cas de les motocicletes. "Aquesta és una quantia simbòlica per veure el funcionament del sistema aquest primer any”, segons el conseller de Mobilitat.

Els vehicles híbrids dels visitants de fora de les illes estaran bonificats al 50% i els elèctrics bonificats al 100%. Tampoc pagaran taxa, els residents de Formentera, els propietaris d'una segona residència a l'illa, els residents a Eivissa que treballen a Formentera, els vehicles de lloguer autoritzats, els vehicles de visitants residents a Eivissa, Menorca o Mallorca i els vehicles històrics associats a clubs de vehicles clàssics.

També estan exemptes de pagament les Persones amb Mobilitat Reduïda, els vehicles oficials, els de serveis d'interès públics, els de transport de mercaderies i la maquinària industrial.

Canal de tramitació
El canal de tramitació serà una plataforma web que es posarà en marxa la primera quinzena d'abril i que estarà adaptada a ordinadors, tauletes i mòbils perquè els visitants facin la cerca dels dies que volen venir a Formentera amb el seu vehicle i comprovin si hi ha disponibilitat. Si és així, hauran de pagar la taxa i ja tindran l'autorització. El mateix hauran de fer els residents de les illes però sense efectuar el pagament.

Pel que fa als residents de Formentera l'autorització serà la mateixa que varen treure per l'aparcament de la zona blava o verda, ja que el Consell bolcarà les dades d'aquestes autoritzacions i automàticament, si tenen autorització per l'aparcament regulat, quedaran autoritzats per entrar o sortir de l'illa, circular i estacionar lliurement per Formentera. Els que no tinguin el permís d'aparcament hauran de fer el tràmit a la mateixa web, sempre sense pagar.

Les empreses de lloguer hauran de certificar mitjançant l'OAC o OVAC la flota de vehicles que tenen, i després també accediran a la plataforma per aconseguir l'acreditació. L'acreditació serà la mateixa matrícula.

Sancions
El règim de sancions previst a la llei és dissuasiu i va de 1.001 euros a 10.001 euros. Hi haurà 4 nivells de control:

1. Control d'accessos mitjançant lectura de matrícules al port de la Savina. Un software reconeixerà si està autoritzat o no, i si no ho està saltarà un avís de vehicle no autoritzat.
2. Control de l'estacionament mitjançant la matrícula, amb els mateixos controladors de la zona blava.
3. Control de lloguer de vehicles particulars mitjançant plataformes web.
4. Control policial en la via pública.

Sostre de vehicles
Els vehicles de lloguer de les empreses de Formentera tindran un màxim de 2.700 turismes i 7.000 motocicletes autoritzades. La quota per quads, caravanes i autocaravanes és 0. El mètode d'adjudicació serà alta obligatòria del Document Responsable d'Inici d'Activitat Turística (DRIAT) i l'adjudicació es farà per ordre d'alta al DRIAT, fins esgotar la quota.

Els vehicles de visitants que podran circular per l'illa seran un màxim de 2.280 turismes i 230 motocicletes. La quota per quads, caravanes i autocaravanes és 0. El mètode d'adjudicació serà per ordre de petició fins a esgotar la quota.

Els vehicles de visitants residents a Eivissa serà de 220 turismes i 20 motocicletes. La quota per quads, caravanes i autocaravanes és 0. El mètode d'adjudicació serà per ordre de petició fins a esgotar la quota.

Disposició transitòria per l'any 2019
A més, la llei preveu una disposició transitòria per aquest primer any d'aplicació. Els vehicles de visitants i visitants residents a Eivissa, els titulars dels quals disposin d'una reserva, d'allotjament a l'illa i/o vaixell amb destinació a Formentera, prèvia a l'aprovació i publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) del present acord; tindran autorització per accedir a l'illa, circular estacionar a la via pública encara que en el moment de fer la sol•licitud la quota de vehicles estigui esgotada.

La resta de categories de vehicles queden exemptes de limitació, com per exemple, la dels residents de Formentera, o vehicles d'emergències, excepte la dels propietaris d'una segona residència que per Llei queden limitats a un vehicle per propietari. Si la proposta és ratificada pel Consell d’Entitats i aprovada al Ple de març, el Consell de Formentera farà una gran campanya de difusió de la mesura pionera a tot l'Estat.

Millora transport públic
El conseller també va parlar que aquesta proposta va acompanyada d'una millora en el transport públic. De fet aquesta temporada la L1 i la L2 que connecten els principals pobles de Formentera estaran coordinades per oferir serveis cada mitja hora entre la Savina, Sant Francesc i Sant Ferran on viu la majoria de la població de Formentera. També es coordinaran amb l'arribada i sortida de barques. La resta de línies es mantindran amb el que hi haurà 6 línies per "donar una alternativa als visitants i residents que vulguin fer servir el transport públic", segons va declarar Rafael González.

Consell de Formentera
Àrea de Comunicació
7 de març de 2019

Formentera posa en marxa una campanya informativa sobre el servei d’estacionament regulat

foto 15m parquin regulatEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, posa en marxa una campanya informativa sobre el servei d’estacionament regulat que s’ha implantat a les principals localitats de l’illa en els darrers anys.

El conseller de l’àrea Rafael González, ha declarat que amb aquesta campanya explicativa “s’espera resoldre tots els dubtes d’utilització de la zona blava i la zona verda entre els residents de Formentera i també els turistes que ens visiten”.

15 minuts per ajudar el comerç
Un dels principals missatges que vol transmetre aquesta campanya versa sobre la utilització dels aparcaments de 15 minuts que han estat la novetat de la zona blava implantada en Sant Francesc i Sant Ferran. L’ús d’aquests aparcaments és gratuït per tothom, turistes i residents, que poden treure un tiquet que els permet aparcar durant 15 minuts.

Els aparcaments de 15 minuts, estan repartits de manera estratègica pels dos nuclis urbans, i s’han creat arran una petició dels comerços per afavorir la rotació de vehicles, així, segons Rafael González “els usuaris dels cotxes poden aparcar 15 minuts per fer la compra i facilitem l’accés al comerç local”.

Tríptics informatius
Per la campanya s’ha editat un tríptic informatiu en el que s’explica el funcionament i horaris de les zones d’estacionament regulat i es resolen els principals dubtes. Els controladors del servei d’aparcament seran els encarregats de repartir els 2.000 exemplars entre els usuaris de la zona blava, els comerciants, i llogaters de vehicles.

També s’ha fet un cartell informatiu que recull el principal missatge de la campanya “15 minuts per ajudar al comerç” que es situarà en els OPIS, Objectes Publicitaris Il·luminats, que el Consell té repartits a les principals parades d’autobusos i altres punts d’interès visual. D’altra banda, s’ha posat en marxa una web, www.zonablava.com on s’aglutina tota la informació. Abans de la temporada també es farà un vídeo explicatiu que servirà per apropar el servei als turistes.

El conseller de Mobilitat ha agraït a la població de Formentera l’esforç que fa per fer servir de manera correcta la zona blava, i ha recordat que això redunda en les millores d’aparcament que s’han viscut en l’illa en els darrers anys.

Nou aparcament a la zona escolar de Sant Ferran

foto-aparcament-sant-ferran-1-1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que s’ha habilitat un nou aparcament a la zona escolar del nucli urbà de Sant Ferran. El pàrquing es troba a l’encreuament del carrer Tarragona amb la carretera general i té una superfície de 1.200 m2 amb una capacitat per devers 40 vehicles.

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha explicat que “així creem una borsa d’aparcament al costat Est de l’avinguda Joan Castelló i Guasch mentre es fan les obres de remodelació i també millorem la possibilitat d’aparcament per l’hora d’entrada i sortida dels boixos i boixes de l’escola de Sant Ferran”.

Rafael González ha recordat que a l’altre extrem de l’avinguda Joan Castelló i Guasch hi ha una altra gran bossa d’aparcament com és la via de circumval·lació. El Consell de Formentera ha llogat aquest solar per un període de 6 mesos per un preu de 500€ al mes (IVA inclòs).

El carrer del Carme de la Savina torna a ser de doble sentit

foto-doble-sentit-carrer-del-c2El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, informa que des d'avui matí el carrer del Carme de la Savina torna a ser de doble sentit. D'aquesta manera es dona entrada i sortida a la part de Llevant del port de la Savina, ja que el Passeig de la Marina passarà a ser d'ús exclusiu per vianants.

El carrer del Carme era de doble sentit fins que l'any 2015 amb la implantació de la zona blava a la Savina va passar a ser d'un sol sentit. Els operaris han pintat avui les línies grogues per tornar a assenyalar el doble sentit, una vegada acabin les obres del passeig passaran a pintar-se del color blanc habitual. També s’han afegit les senyals de regulació de trànsit necessàries.

Recordem que Autoritat Portuària de Balears està duent a terme la segona fase de Reforma Integral del Port de la Savina, que preveu que el Passeig de la Marina es converteixi en un passeig d'ús per vianants, des de l’encreuament del carrer del Vapor Manolito, fins a l’encreuament del carrer del Carme, traient el tràfic rodat d'aquesta part del port.

Obert el termini d’inscripció per obtenir el carnet de taxista de Formentera

Foto parada taxis FormenteraEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que s’ha obert la convocatòria de les proves per obtenir el permís local de conductor de taxi. Els interessats es poden inscriure fins al pròxim 17 de gener de 2019 a través de l’OAC (Oficina d’Atenció Ciutadana), carrer de Ramon Llull, 6, de Sant Francesc o telemàticament a l’OVAC.

Les bases reguladores es poden trobar al web www.consellinsulardeformentera.cat (àrea de Mobilitat) o en el següent link: https://bit.ly/2TAAWQu. Està prevista la realització de les proves en dues convocatòries: el primer examen es farà el 6 de febrer de 2019. La segona convocatòria serà el 27 març de 2019, i els interessats es podran inscriure 10 dies hàbils a comptar des del dia 20 de febrer.

L’objectiu d’aquesta convocatòria segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, és que “el servei de taxis de l’illa tengui personal qualificat en vista a la temporada 2019”. La llista de persones admeses i excloses es farà pública al tauler d’anuncis de la institució insular.

Més articles...

Pàgina 9 de 24

9

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica