• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat

Balanç del primer any de posada en marxa de la regulació de vehicles a l’illa de Formentera

Foto balanc formentera.ecoLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el conseller de Mobilitat, Rafael González, han aprofitat la celebració de la setmana de la Mobilitat Sostenible per presentar el balanç oficial de la regulació de l’entrada de vehicles a l’illa de Formentera feta per primera vegada els mesos de juliol i agost d’aquest 2019.

Alejandra Ferrer ha recordat el camí seguit per arribar a fer de Formentera una illa més sostenible en matèria de mobilitat. Sobre la posada en marxa de la regulació aquest primer estiu ha assegurat que “s’ha aconseguit un dels principals objectius: que l’aplicació fos tranquil·la i sense incidències destacables, i que no hem superat la xifra màxima de vehicles de l’estiu anterior, trencant així la tendència alcista”.

La presidenta ha agraït la col•laboració de tota la ciutadania i sector empresarial per fer possible aquesta primera experiència que “ens acosta a ser l’illa sostenible que tots volem”. Alejandra Ferrer ha avançat que “ara amb el balanç de la posada en marxa de la regulació ens reunirem amb el sector social i empresarial i en el marc del Consell d’Entitats es consensuaran i definiran les bases de com es farà la regulació la pròxima temporada”.

Dades formentera.eco
Per part seva, el conseller de Mobilitat ha recordat que la mitjana diària de vehicles que han circulat aquests mesos de regulació per Formentera ha estat de 20.595 vehicles. “El dia que varen haver menys vehicles autoritzats per circular per Formentera va ser l’1 de juliol amb 17.834, i el dia que més el 10 d’agost amb 21.929”. Si comparem les dades amb les de l’estiu anterior, hi ha hagut una davallada del 2% sobre el màxim estimat.

El conseller també ha explicat que la recaptació total de la taxa d’entrada de vehicles ha estat de 59.512€ i ha recordat que els turistes han abonat un euro al dia per cotxe i 0,50€ per motocicleta. A més Rafael González ha destacat que s’han obert 19 expedients sancionadors que ara mateix es troben en tramitació.

Comptatges a les carreteres
El conseller també ha presentat les dades de la campanya d’aforaments i comptatges que s’han fet a les carreteres de l’illa durant la primera quinzena d’agost i segons la qual “s’ha constatat una reducció del 8% de mitjana del nombre de vehicles a les nostres carreteres”. D’altra banda, segons les dades facilitades per l’APB, el nombre de vehicles embarcats i desembarcats al port de la Savina s’han incrementat durant els mesos de juliol i agost en un 1,9%, però Rafael González ha matisat que “l’estiu del 2018 aquest creixement va ser del 13% respecte a l’any anterior, pel que s’ha registrat una desacceleració en el creixement de les entrades i sortides del port”.

Transport públic
Pel que fa al transport públic, segons la campanya de recompte de pujades i baixades del servei de transport públic, s’ha constatat que hi ha hagut un increment del 7,6% en el dies punta d’agost, en el nombre d’usuaris si ho comparem amb el 2018. En aquest sentit, i tenint en compte les dades de l’operador del servei en els mesos de juliol i agost la pujada ha estat de l’1,6%.

Bicicleta
Altra de les dades positives que ha destacat Rafael González ha estat la de l’increment de l’ús de la bicicleta que ha augmentat en un 28%, segons la campanya de comptatge manuals de bicicletes a les rutes verdes, que s’ha comparat amb dades obtingudes el 2017, ja que al 2018 no es va fer aquest tipus de comptatge.

Tenint en compte aquestes dades, el responsable de Mobilitat ha conclòs que “la regulació ha comportat també l’augment dels desplaçaments en modes de transport més sostenibles, com el transport públic i la bicicleta”, i ha afegit que seguiran fent feina per desplegar el Pla de Mobilitat Sostenible aprovat al 2018 i “fer la nostra illa un lloc més sostenible”.

19 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Finalitza la regulació de l’entrada de vehicles a Formentera aplicada per primera vegada aquest estiu

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que ja ha finalitzat la regulació de l’entrada de vehicles a l’illa posada en marxa per primera vegada durant els mesos de juliol i agost.

Les dades registrades pel Consell de Formentera ofereixen una mitjana diària de 20.595 vehicles durant els mesos de juliol i agost. La mitjana diària de juliol va ser de 19.532 vehicles i la d’agost, de 21.658. Per tipus de vehicles i residència, la mitjana desglossada en aquests dos mesos ha estat 1.625 vehicles de visitants, 8.126 de residents de Formentera, 9.276 d’empreses de lloguer i 1.568 d’altres categories.

El conseller de Mobilitat, Rafa González, en una primera valoració, a falta de totes les dades i conclusions definitives que es disposaran a finals d’aquest mes de setembre, ha destacat la posada en marxa d’aquesta mesura pionera la qual respon a una demanda de la societat formenterera. “Hem comprovat que la regulació s’ha implantat i aplicat d’una forma tranquil·la, sense desajustos i sense incidències destacables”, destaca el conseller.

Menys vehicles que l’any passat
Rafa González també ha subratllat que amb aquesta mesura s’ha aconseguit no superar el sostre de vehicles de l’any anterior, situat al voltant dels 22.000, que era un dels principals objectius de l’àrea de mobilitat. “Hem aconseguit que no hi hagués més vehicles que l’estiu anterior, trencant així la tendència alcista dels últims estius”. El conseller també ha agraït “la col·laboració mostrada en tot moment per les empreses navilieres que han informat als seus clients durant aquests dos mesos i per les empreses de lloguer de vehicles que han retirat els quads de la seva oferta”. El conseller González ha comunicat que “a partir d’octubre s’iniciaran les reunions amb el sector social i empresarial de l’illa per valorar la mesura i definir l’aplicació per a la temporada vinent”.


2 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera realitza comptatges de vehicles a les carreteres de l’illa

imatge-carretera-de-la-mola fo1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, informa que entre l'1 i 12 d'agost s'estan realitzant a les carreteres de Formentera estudis sobre els diferents modes de transport existents a l'illa (a peu, bicicleta, transport públic, vehicle privat), així com dels nivells d'ocupació de les zones d'estacionament. Aquestes feines les està fent una empresa especialitzada en elaboració d'enquestes i comptatge de vehicles, tant de manera manual com automàtica.

"Així es dóna resposta a una de les directrius del Pla de Mobilitat Sostenible, i 2 anys després de que es realitzaren els primers comptatges s'està tornant a mesurar l'estat de les carreteres", segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González. "Amb els resultats, es veurà el primer efecte de la nova mesura de regulació que hem implementat de manera pionera aquesta temporada", segons ha afegit el conseller de Mobilitat.

Una vegada finalitzi el període de regulació, juliol i agost, i que es tenguin les dades d'entrada de vehicles a l'illa, juntament amb els resultats d'aquests estudis, "podrem valorar com ha anat aquesta primera experiència, i establir les bases a aplicar en vista a la pròxima temporada", segons ha detallat Rafael González.

"De moment, hem pogut constatar ja que aquest mes de juliol no hi hagut més vehicles a les carreteres de l'illa que l'estiu anterior", segons ha concretat el responsable de Mobilitat. De fet, el conseller ha aprofitat per presentar la mitjana de vehicles autoritzats per circular de manera diària per Formentera durant la segona quinzena de juliol de 2019, que han estat 19.880, mentre que la mitjana de la primera quinzena va ser de 19.183 vehicles autoritzats per dia.

De les autoritzacions de la segona quinzena 1.428 han estat demanades per part de turistes que han portat el seu vehicle de fora de l'illa, 8.851 per part de llogaters de vehicles, 8.048 per part de residents de Formentera, i 1.553 per part de propietaris de segones residències, empreses radicades a Formentera, empreses de transport de mercaderies, entre d'altres.

Carreteres lliures de quads
Rafael González ha anunciat també que des de la seva àrea es va demanar un informe a la Policia Local per constatar que no hi hagués presència de quads en circulació a Formentera. Recordem que la nova regulació no permet el lloguer de quads, ni l'accés d'aquest tipus de vehicles a l'illa. Segons l'informe emès per la Policia Local a data 22 de juliol, els agents no han detectat cap quad en circulació durant els 7 dies anteriors a l'emissió d'aquest document. "Això constata que totes les empreses de lloguer de Formentera estan complint de forma unànime aquesta regulació", segons el conseller que ha agraït la seva col•laboració.

El permís de circulació per Formentera pel que queda del mes d'agost es pot tramitar de manera senzilla, i en un sol tràmit, al web www.formentera.eco.


6 d’agost de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Balanç dels primers 15 dies de la posada en marxa de la regulació d’entrada i circulació de vehicles de Formentera

imatge-carretera-de-la-mola foEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que la mitjana de vehicles autoritzats per circular per l’illa durant la primera quinzena de juliol ha estat de 19.183 vehicles entre turismes i motocicletes, tant de visitants com de residents, així com altres vehicles amb característiques especials.

Pel que fa als turistes i visitants 1.168 han obtingut l’autorització per circular amb els seus vehicles, 7.720 residents de Formentera han obtingut també l’acreditació, així mateix 2.594 turismes de lloguer i 6.257 motocicletes de lloguer han obtingut les seves autoritzacions de circulació. Aquesta és la mitjana de dades dels primers 15 dies de posada en marxa d’aquesta mesura pionera a tot l’Estat.

S’esgoten les primeres quotes
Pel que fa a les quotes, segons les diferents categories, aquesta primera quinzena de juliol s’han esgotat les primeres quotes. La quota de turismes de residents d’Eivissa ha arribat al seu límit els 2 primers caps de setmana de juliol. Les peticions d’eivissencs que excedien aquesta quota han passat a la quota de turismes de visitants general.

L’altra quota esgotada és la de motocicletes de residents a Eivissa, la qual s’ha superat tots els dies de la primera quinzena de juliol. Però en aquest cas des del Consell s’ha detectat que algunes de les peticions eren de persones residents a Eivissa que treballaven a Formentera. “En el casos en el que s’ha pogut constatar aquest fet, hem canviat la tipologia de l’autorització deixant de nou places lliures pels residents d’Eivissa que desitgin venir a Formentera amb les seves motocicletes”, ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

El conseller ha recordat que les navilieres segueixen col•laborant amb aquesta mesura i donant informació als turistes, “així tots els visitants que desembarquen amb el seu vehicle a Formentera coneixen la mesura, aconseguint un dels principals objectius d’aquest primer any de posada en marxa de la iniciativa”. Rafael González ha aprofitat per recordar a tots els formenterers que els seus vehicles també han d’obtenir el permís de circulació pels mesos de juliol i agost i que el poden tramitar de manera senzilla, i en un sol tràmit, al web www.formentera.eco.

Per últim, el conseller ha destacat que la càmera de lector de matrícules segueix enregistrant dades de tots els vehicles que passen pel carrer Almadrava, punt d’entrada i sortida de l’illa, i que encara que aquest primer any es prioritzarà que arribi la informació del projecte al màxim nombre de persones, la llei també preveu sancions per no tenir l'acreditació que van entre els 1.000 i 10.000€. L'autorització és gratuïta pels residents de Formentera i també els residents de les altres illes. Els turistes han de pagar 1€ al dia per turisme, i 0.5€ per motocicleta.

Mitjana de vehicles autoritzats durant primera quinzena de juliol de 2019:

Turismes de visitants 657
Motos de visitants 97
Turismes de visitants residents a Mallorca i Menorca 91
Motos de visitants residents a Mallorca i Menorca 27
Vehicles elèctrics de visitants 44
Vehicles híbrids de visitants 21
Turismes de visitants residents a Eivissa 211
Motos de visitants residents a Eivissa 20
Vehicles de persones residents a Formentera 7720
Vehicles de persones propietàries d'una segona residència 413
Vehicles de persones residents a Eivissa que treballen a Formentera 60
Vehicles de persones amb mobilitat reduïda 32
Vehicles d'empreses radicades a Formentera 379
Vehicles d'empreses de transport de mercaderies 359
Vehicles oficials i de servei públic 40
Vehicles de serveis d’interès públic 124
Maquinària industrial 32
Vehicles clàssics o històrics 5
Turismes de lloguer 2.594
Motos de lloguer 6.257

Total 19.183

18 de juliol de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

S’inicia la regulació d’entrada de vehicles a Formentera

inici-regulacio-formenteraLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i el conseller de Mobilitat, Rafael González, han fet una roda de premsa avui per informar sobre l'inici de la regulació d'accés, circulació i estacionament de vehicles a motor a l'illa de Formentera que comença avui 1 de juliol i es perllongarà fins al 31 d'agost.

Aquesta és una prova pilot pionera a tot l'estat espanyol i per això avui és un "dia històric", segons ha declarat la presidenta que ha afegit que Formentera inicia aquest projecte "perquè tenim clar que si no treballem per la sostenibilitat no tindrem futur, i per això hem apostat de manera valenta per fer aquesta regulació que permeti que l'illa sigui sostenible a nivell econòmic, mediambiental i també social".

La presidenta del Consell de Formentera ha explicat totes les passes donades des de 2014 quan la societat de Formentera va demanar que es regulés l'entrada de vehicles de Formentera per evitar que les carreteres se saturessin en els mesos centrals de la temporada. L'aprovació de llei per la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera el passat 29 de gener va possibilitar que el Consell de Formentera fos competent per delimitar el sostre de vehicles que poden circular per l'illa els mesos de regulació.

Avui dia 1 de juliol primer dia de regulació d'entrada de vehicles a Formentera les navilieres que transporten vehicles fins a Formentera estan col·laborant amb la iniciativa i quan un passatger accedeix als vaixells se'ls hi recorda que ha de tenir aquesta autorització i "en cas de que no l'hagin fet la poden treure en la mateixa travessia a través de la web formentera.eco ja que encara hi ha places", segons ha recordat el conseller. A més, des de fa setmanes les mateixes navilieres ja informen a les seves webs als conductors de la necessitat d'obtenir l'acreditació per circular a Formentera durant els mesos de juliol i agost.

Cal destacar que l'acreditació és gratuïta pels residents de Formentera i també els residents de les altres illes. Els turistes han de pagar 1€ al dia per turisme, i 0.5€ per motocicleta. Les multes per no tenir l'acreditació van entre els 1.000 i 10.000€, però Rafael González ha destacat que "prioritzarem informar els conductors que no disposin de l'autorització perquè regularitzin la seva situació, només es multarà en última instància". De fet al carrer Almadrava de la Savina, únic punt d'entrada i sortida de l'illa, s'ha instal•lat una càmera de lectura de matrícules connectada a la base de dades dels vehicles autoritzats que farà saltar una alerta quan detecti un vehicle no acreditat.

En general, el conseller de Mobilitat ha explicat que el nombre de vehicles que estan autoritzats per circular per Formentera durant aquests dos mesos de regulació estan al voltant de 20.000 vehicles de mitjana diària, entre turismes i motocicletes de residents i turistes. L'estiu passat la quota màxima va ser de 22.000 en un dia. "El sostre que hem establert és el màxim de vehicles que hi van circular a Formentera durant l'estiu passat, i per això aquest any per primera vegada no hi haurà més vehicles a Formentera circulant que l'estiu anterior i trencarem la tendència alcista que s'havia establert".

Amb l'experiència d'aquest any es revisarà el funcionament d'aquesta mesura en vista a la pròxima temporada, "per millorar-la i així aconseguir l'objectiu final de la mesura que Formentera sigui una illa sostenible que els turistes volen visitar i en la que els residents hi volem viure, ara i també per les generacions futures", segons Rafael González.

Campanya d'informació

El Consell de Formentera ha editat una campanya informativa i ha repartit 6.000 tríptics entre les taquilles del port d'Eivissa i Formentera i les Oficines d'Informació Turística. Així mateix s'ha enregistrat un vídeo que es difondrà per les xarxes del Consell i es podrà veure en els trajectes marítims amb destinació Formentera. Tota la campanya, feta en 4 idiomes, català, castellà, anglès i italià té com a objectiu explicar la mesura i vincular-la amb l'objectiu de sostenibilitat per a l'illa de Formentera.

A més, a la web formentera.eco, canal de tramitació de totes les reserves, també hi ha informació completa sobre la regulació.


1 de juliol de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 6 de 23

6

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica