• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni El catàleg de camins inventaria 214 camins a Formentera i en recull testimonis orals i tots els elements patrimonials

El catàleg de camins inventaria 214 camins a Formentera i en recull testimonis orals i tots els elements patrimonials

foto 2023v camins patrimoni BEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que s'ha finalitzat la fase d'inventari del primer catàleg de camins de l'illa de Formentera. Es tracta d'un projecte que porta a terme la consultoria de transport i mobilitat CINESI i que, tal com assenyala la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, "pretén documentar les vies existents a l'illa i emfatitza els elements patrimonials que les configuren, com ara parets de pedra seca, sistemes de drenatge i d'aprofitament de l'aigua o trams empedrats". Actualment, s'ha finalitzat l'inventari, que ha recollit un total de 214 camins amb més 220 km lineals.

Després d'aquesta fase, s'està treballant en la documentació i en l'inventari de les característiques geomètriques dels camins: amplades, ferms, estat de conservació, a més dels murs i altres elements que es valoraran patrimonialment. També se'n documentarà la història oral a partir de testimonis clau del territori, i se'n recopilarà el rastre documental i cartogràfic. Finalment, s'analitzaran aspectes jurídics d'alguns camins, si s'escau. En aquest sentit, ja s'han realitzat una quinzena d'entrevistes per recollir els testimonis orals. El document final s'estructurarà en unes fitxes resum per a cada camí que aglutinaran tota la informació relacionada, a més d'un plànol de detall amb informació georeferenciada i un recull fotogràfic.

Per elaborar el catàleg es compta amb un equip multidisciplinari format per enginyers, geògrafs, antropòlegs, historiadors i juristes que inventariaran. El projecte té una durada aproximada de tres anys i segons ha comentat la consellera Raquel Guasch, "deixarà una eina que consideram essencial per conèixer la nostra història".

La consultoria CINESI compta amb la col·laboració de l'Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), Francesca Bayre. Sònia Roura i Clavell Canals Consulting.


21 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera