• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni El Consell de Formentera publica la conferència de Carme Junyent sobre la situació del català i el llenguatge inclusiu

El Consell de Formentera publica la conferència de Carme Junyent sobre la situació del català i el llenguatge inclusiu

El Consell de Formentera, a través del Servei d'Assessorament Lingüístic, presenta la publicació El català al 2022: situació i reptes. La qüestió del llenguatge inclusiu, que recull la conferència que oferí la lingüista Carme Junyent el passat 5 de maig de 2022, a la sala de plens del Consell.

El català al 2022. Situació i reptes. La qüestió del llenguatge inclusiu enceta la col·lecció "Scripta manent", en la qual "esperam publicar anualment les xerrades al voltant de la llengua que organitzarem a Formentera", segons ha explicat la consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch. Amb aquesta publicació, ha afegit la consellera, "volem transmetre la idea que el multilingüisme és una de les riqueses humanes que necessitam perpetuar, promoure i defensar".

En aquest cas, la publicació inclou, d'una banda, les reflexions de Junyent sobre l'estat de les llengües minoritàries, com el català; les causes que condueixen a la interrupció de la transmissió generacional d'una llengua —és a dir, que els pares deixin de transmetre-la als fills—, així com les perspectives de futur i continuïtat de la llengua catalana i, en definitiva, de la diversitat lingüística.

D'altra banda, també conté un segon apartat sobre la qüestió del llenguatge inclusiu. En paraules de Junyent, "la immensa majoria de les llengües del món no tenen gènere, que és on nosaltres posem tots els nostres esforços i, en canvi, les societats són igualment masclistes".

Carme Junyent (Masquefa, l'Anoia, 1955) és professora de lingüística a la Universitat de Barcelona i membre fundadora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA). És autora d'una àmplia obra sobre la diversitat i la situació de les llengües del món i, a més, ha publicat obres i articles divulgatius sobre el llenguatge inclusiu, una temàtica de molta actualitat. Junyent ha editat i col·laborat en obres que han esdevingut èxits de vendes, com ara El català, la llengua efervescent: 77 visions sobre el terreny (Ed. Viena, 2021), Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou (Eumo, 2021) i El futur del català depèn de tu (La Campana, 2020).

La publicació es podrà recollir de manera gratuïta als diferents punts d'atenció ciutadana del Consell de Formentera i al Servei d'Assessorament Lingüístic (carrer de l'Arxiduc Lluís Salvador, 2, de Sant Francesc). Per tal d'arribar al major públic possible, també s'ha pensat fer-ne un repartiment en aquells llocs de l'illa on els ciutadans han d'esperar i tenen temps per fullejar el llibret, com ara consultes, perruqueries i l'hospital.

1 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023ii junyent

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera