• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura Exposició i conferència de Yolanda Domínguez amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Exposició i conferència de Yolanda Domínguez amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

cartell 2020 LBD“Little Black Dress” una mostra per reflexionar sobre la invisibilització de la diversitat del cos femení

Dilluns 23 de novembre a les 18h obre les portes l’exposició “Little Black Dress” de Yolanda Domínguez. LBD és l’abreviatura de “Little Black Dress”, un terme de moda que es refereix a un vestit negre, curt i versàtil que qualsevol dona hauria de tenir en el seu fons d’armari.

Aquest projecte tracta sobre la influència i la pressió que exerceixen els cànons del món de la moda en la construcció del cos femení. En els seus inicis la moda era feta a mida de cada clienta: el sastre confeccionava els vestits del dissenyador adaptant-los al cos de cada dona. Amb l’arribada de la producció industrial, les peces comencen a fabricar-se en massa donant lloc al “prêt-à-porter” (peces llestes per a ser portades). Les talles predefinides plantegen un canvi significatiu: a partir d’aquest moment és el cos de la dona el que ha d’adaptar-se a la forma del vestit i no a l’inrevés. Des de llavors les col·leccions, els catàlegs i les desfilades es presenten en una única talla: la 38 europea. El model de dona blanca, jove i prima es converteix en l’estereotip i s’estén també al cinema, la televisió i els mitjans de comunicació, i invisibilitza la diversitat del cos femení quant a talles, formes, raça i edat.

Per a aquest projecte, Yolanda Domínguez ha triat un LBD (little black dress) de la talla 38 d’una marca de “fast fashion”. Amb aquest vestit està fotografiant dones de totes les talles, races i edats amb l’objectiu de generar un imaginari que mostri la diversitat dels cossos en contraposició al model limitant. A algunes dones el vestit els queda petit, a altres gran, però totes posen en actitud de poder i orgulloses del seu cos.

Una reflexió sobre gènere i consciència social. Una mirada crítica a la representació de la dona en la moda. Una invitació a abraçar la diversitat.

La mostra es podrà visitar del 23 de novembre al 5 de desembre a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” d’11 a 14h i de 18 a 20h. Els diumenges i dilluns la sala romandrà tancada. Inici de l’exposició dilluns 23 de novembre a les 18h.

“Canviar les imatges per canviar el món”, una conferència que analitza com a través de les imatges podem transformar l’imaginari col·lectiu

Si produeixes imatges, les comparteixes o simplement les mires, t’interessa saber què és el que tens entre mans. Algunes persones les utilitzen per a informar, unes altres per a expressar-se i altres per a influir o manipular. Hi ha els qui coneixen els seus mecanismes i les usen d’una manera conscient i hi ha els qui simplement repeteixen patrons, copien i peguen, sense saber quines conseqüències pot tenir aquest gest en la societat.

Fent un recorregut per història de les imatges (des de la pintura fins als mass media) Yolanda Domínguez explica en aquesta conferència com ens relacionem amb les imatges, quines són les seves implicacions socials i com utilitzar-les d’una forma compromesa i conscient. A través d’exemples del seu propi treball planteja la necessitat de transformar l’imaginari col·lectiu per a acabar amb les desigualtats socials.

Aquesta conferència tindrà lloc el pròxim dimarts 24 de novembre a les 19h al Centre d’Esports Nàutics. L’aforament és limitat, per assistir cal fer inscripció prèvia a espaidonesformentera@gmail.com o via WhatsApp al 697941016.

Yolanda Domínguez
És artista visual, fotògrafa i activista espanyola. Desenvolupa temes de consciencia feminista i crítica social relacionats amb el gènere, el consum con a eina social.

Va estudiar Administració i Direcció d’Empreses i Belles Arts en la Universitat Complutense de Madrid, completant la seva formació amb un Màster en Art i Noves Tecnologies en la Universitat Europea de Madrid i un altre en Fotografia Contemporània a l’Escola de Fotografia EFTI de Madrid. Ha estat professora en el Màster Experiencial en Direcció de Màrqueting per a les indústries creatives a Madrid School of Marketing i professora i tutora del Màster Concepte i Creació de l’Escola de Fotografia EFTI de Madrid. En l’actualitat col·labora setmanalment en l’El Huffington Post Espanya on escriu sobre la representació de la dona en els mitjans.

Utilitza la ironia i la descontextualització com a estratègies principals i defensa el riure com a element d’alliberament. Centra la temàtica de la seva obra amb freqüència en gènere i consum. Sobre el món de la moda considera que les persones que tenen el poder de generar una imatge han de ser responsables del que estan generant, i practica l’art d’acció, una disciplina basada en l’impacte i el desconcert.


19 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera