• Català
  • Castellano
  • English
Áreas Servicios Generales Presidencia El Ple del Consell Insular de Formentera aprova inicialment la modificació de les ordenances fiscals de l'impost sobre els béns immobles i de la taxa de fems

El Ple del Consell Insular de Formentera aprova inicialment la modificació de les ordenances fiscals de l'impost sobre els béns immobles i de la taxa de fems

El Ple del Consell Insular de Formentera, reunit aquest matí en sessió plenària i urgent, ha aprovat inicialment la modificació de les ordenances fiscals reguladores del servei de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans i de l'impost sobre béns immobles per a adaptar-los a l'increment de costos provocat per la nova contracta d'escombraries i els serveis inherents a aquest.

El conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, José Manuel Alcaraz, ha assegurat que “es tracta d’una decisió complicada i no de bon gust”, ja que implica un increment lineal del 30% en la taxa de recollida d'escombraries. Això suposaria que un habitatge considerat com a primera residència passaria a pagar de 110,85 a 144,10 euros anuals i els habitatges ocupats per pensionistes de 17,5 a 22,75 euros anuals. A més, s'ha aprovat de manera inicial un augment de l'IBI del 0,75 al 0,88 en sòl urbà i del 0,70 al 0,83 en rústic.

“Si no s'aplica aquest augment el dèficit del servei de recollida d'escombraries superaria el 30 % l'any que ve, ja que es preveia un cost de 4.943.699,10 euros i uns ingressos de 3.786.546,41 euros”, ha explicat Alcaraz, que ha insistit que cal dur a terme aquesta modificació de les taxes “per evitar que el Consell col·lapsi”.

Així mateix, ha explicat que el màxim d'increment que es pot imputar a la taxa d'escombraries és del 30 %, i els costos que no es poden imputar a aquesta taxa s'apliquen a l’Impost de Béns Immobles obligats per la jurisprudència que hi ha sobre aquest tema i que considera que les despeses en neteja viària, neteja de platges i manteniment i neteja de zones verdes i camins no es poden imputar a la taxa d'escombraries. El conseller de Promoció Econòmica ha posat l'accent que es mantenen les bonificacions previstes en cadascuna de les taxes.

Quant a la urgència a l'hora de plantejar aquesta modificació, José Manuel Alcaraz l'ha justificat en el fet que en l'anterior legislatura no s'havia deixat gens previst en aquest sentit, malgrat que l'anterior equip de Govern ja sabia que augmentava el cost de la contracta i, per tant, caldria incrementar el cost de la taxa i havia d'estar llest per a poder-se aplicar a partir de l'1 de gener de 2024.

A més de l'augment del cost de la nova contracta adjudicada per l'anterior equip de govern, cal sumar als costos imputables al servei la posada en funcionament, en Ca Na Putxa, de les noves instal·lacions de tractament de residu. També ha entrat en vigor l'Impost sobre l'abocador i el nou impost sobre les despeses d'efecte d'hivernacle generats en els abocadors, imposat per l'Ordre Ministerial TED/789/2023, de 7 de juliol.

Alcaraz ha matisat, així mateix, que no s'ha tengut en compte de moment la reclamació de més d'un milió d'euros de l'empresa adjudicatària PREZERO, per la demora de l'adjudicació de la contracta en 4 anys per part de l'anterior equip de govern.

El conseller ha emplaçat els grups de l'oposició a mantenir les reunions que siguin oportunes per ppoder redistribuir aquest increment de taxes amb vista a l'any que ve.

La proposta ha tirat endavant amb els vots favorables de l'equip de Govern i els vots contraris dels dos grups de l'oposició.

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE